Floden måste flyta

Ystads Konstmuseum
9 februari - 16 augusti 2020

Nya öppettider pga coronaviruset: lördagar och söndagar kl. 12-16
Undantag för påskhelgen: långfredagen, påskafton, påskdagen och annandag påsk öppet 12-16.

Genom storskaligt figurativt oljemåleri, text, screentryck och musik berättar Ella Tillema om vår samtid med fokus på orättvisor och individens sårbarhet. Varje år sedan 2009 ger Tillema ut en politisk pamflett i numrerad upplaga med titlar som ”Handbok i att fucka systemet” och ”Mitt hjärta är en bomb” men hon är framförallt känd för sitt färgstarka måleri. Ella Tillema (född 1983) är konstnär verksam i Malmö. Med kompromisslöst tilltal förenar hon det poetiska med aktivism i brännande frågor om samtid och framtid. I fokus står systemet och hur vi kan mobilisera motstånd mot dess förtryckande mekanismer. Det sårbara är ett återkommande motiv i Tillemas måleri. Målningarnas storlek omsluter betraktaren och öppnar sinnena för existentiella bråddjup. Tillema är även aktiv i Sveriges punkscen som basist, sångare och låtskrivare i en rad olika band. I samband med utställningen ger Ystads konstmuseum ut boken Floden måste flyta om Ella Tillemas konstnärskap med texter av Sara Abdollahi och Thomas Millroth. Formgivare är Anna Jonsson.

Curator för utställningen är Julia Björnberg.

Katalog/konstbok utgiven i samband med utställningen på Ystad Konstmuseum 2020. Boken innehåller konst från 2017 och framåt samt texter av mig, Thomas Millroth och en brevväxling mellan mig och Sara Abdollahi. Redaktör har Julia Björnberg varit och den fantastiska formgivningen är gjord av Anna Jonsson/Alarmform.

SVTs program Sverige! var på besök i min ateljé inför utställningen på Ystad Konstmuseum. Inslaget sändes den 15 feb och klippet med mig är 21 min in i programmet. Du kan se det här.

Press:

DN 2020-03-04
Två generationer konstuppror på Ystads konstmuseum Dan Jönsson

Kristianstadsbladet 2020-02-18

Vass och arg samhällskritik som engagerar Carolina Söderholm

Kommunalarbetaren 2020-03-04
Hennes konst vill få oss att göra motstånd Catarina Berglund

Sydsvenskan 2020-03-02

Ella Tillemas skickliga måleri är fullt av undermeningar Julia Svensson