I morgon blir det nog bra
Ljungbergmuseet, Ljungby
2016-09-10-2016-11-13

Läs recensionen i Jönköpingsposten

Pressmeddelande:
För en tid sedan blev allt som Ella Tillema skapade svart. Kanske var den svarta färgen det enda hon kunde beskriva samtiden med, som att hon var tvungen att måla allting svart för att förstå. Men hon fann också en trygghet i det svarta som om det var det enda konstanta i tillvaron. Hon skrev: Kanske kan den svarta ytan sprängas av krafter vi inte visste fanns och lämnade ändå en gnutta hopp kvar i oss. Och kanske är det just ur den svarta ytan som hennes nya gigantiska målningar fötts. Färgerna sprakar men har allting verkligen blivit bättre nu? Mättnaden i färgen är lika kräkframkallande som vacker. Naturen främmande och bekant. Färgen är kladdig. I de nya målningarna blir det tydligare än någonsin att Ella Tillema aldrig varit ute efter att avbilda verkligheten som den ser ut, utan som den känns inuti henne. Hon skriver: Ligg ner nu vilar vi oss.
i morgon blir det nog bra.

Ella Tillema är född 1983 och tog examen vid Malmö konsthögskola 2010. Hon arbetar främst med måleri i stort format men återkommer ständigt till text och musik i olika former. Tidigare har hon uppmärksammats för sina utställningar på bland andra Krognoshuset, Galleri Thomas Wallner, High Court och Galleri 21.
Stiftelsen Malmö konsthall utsåg Ella Tillema som sin stipendiat 2016, hon tilldelades Ljungbergmuseets pris till Sven och Ann Margret Ljungbergs minne 2014 och Ellen Trotzigs stipendium 2012.
Musiken i utställningen är ett samarbete med blåsorkestern Röda Kapellet från Lund.

Below: installation view and documentation from the artist talk between Ella Tillema and John-Peter Nilsson, director of Moderna Museet Malmö. The two last images are a review by Thomas Lissing published 20160910 in Smålandsposten.